Fjelltur ved Sognefjorden

Turmoglegheiter kring Sognefjorden

 

Til fots rundt Sognefjorden

Turmoglegheiter i Sogn

 

Frå den ikoniske Jotunheimen nasjonalpark til fagre verdskjende dalfører som Aurlandsdalen og Utladalen. Til panoramaturar i Balestrand, Vik, Leikanger, Sogndal og Fjærland. Eller heilt i vest på Laviksåta og utsikt mot Sognefjorden, storhavet og kysten i eit.

 

Med hundrevis av fjell og tusenvis av turmoglegheiter byr dette eineståande området på særeigne og imponerande panoramautsikter, den verdskjende fjordutsikta.

Norges mest populære turområder

Fjellområda som i den inste halvdelen av Sognefjorden er kjende som nokre av Noregs mest populære turområder. Jotunheimen nasjonalpark, med sine ruvande toppar og breutskorne landskap, inviterer turgåarar til å utforska ette massive området.

Jostedalsbreen nasjonalpark kan skilta med den største isbreen på det europeiske fastlandet, og tilbyr eit unikt og utfordrande bakteppe for den uredde utforskaren. Ein skal ha respekt for breen, men med god kunnskap, rett utstyr eller gjerne ein breførar med i taulaget, er det unike turopplevingar som ventar. Ein treng heller ikkje opp på sjølve breen, det er mange som berre tek turen fram til brekanten, men ikkje gå for nær, hald sikker avstand. 

For dei som ønskjer eit historisk fokus på tur, er den vidgjetne  Kongevegen gjennom Lærdalsdalen eit populært val. Kongevegen er blitt internasjonal kjendis. Og det er lett å forstår. 

 

Klassiske fjellturar til Molden, Ovriseggi, Skomakarnipa, Børesteinen, Bøttejuvet, Tusenmeteren, Keipen, Raudmelen, Storhogen, Rimstigen, Bakkanosi, Hest og Prest eller Flatbrehytta. Ein skal bli godt gamal skal ein rekke over alt som er av flotte turar i Sogn.  

 

Ikkje dei høgste toppane? For småe føter er det mange turar som også høver godt og gir ei eineståande naturoppleving for heile familien.  Er ein på tur med born, er det på borna sine premissar. Dei djupe skogane på Kaupanger med fjordutsikt,  Haukåsen,  Kongevegen, Ovriseggi og Saurdalen, er flotte turar. Gå inn ein av dei mange fagre dalførene. Sommarstid er det open bilveg over Sognefjellet, Aurlandsfjellet, Tindevegen og Gaularfjellet. Ein kan køyre langt opp i Jostedalen og til Tungestølen i Veitastrond, til Saurdalen i Balestrand. Og sjølvsagt Vikafjellet. Dette er alle områder som gjev særs enkle turar rett utanfor bildøra og so leis få fagre utsikter som gjev meistringsfølelse for både liten eller stor. 

 

Dette er berre nokre særs få dømer på heile sulamitten. 

Ta på deg turskoa og kom, velkomne på tur kring Sognefjorden. 

 

Lette & Medium krevende fjellturar

Vel din fjelltur

Fjellvettreglene

Gjør fjellturen til en tryggere opplevelse ved å følge disse reglene.

1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.
2. Tilpass turen etter evne og forhold.
3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.
4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.
5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.
7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.
8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.
9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.

Sikkerhet i norske vinterfjell

Mange av forholdsreglene du bør ta om sommeren, gjelder også for vinterstid, bare i enda større grad. Når det er kaldt, er det enda viktigere at du kler deg i lag med ull, ikke blir våt, og har vindtette ytterklær.

Hold deg varm og tørr, og få nok drikke

Nedkjøling er ditt største problem om vinteren. Det beste du kan gjøre for å unngå det, er å holde deg tørr og ha nok varme klær. Hvis du må overnatte i terrenget, sørg for å spare på kreftene, slik at du har reserver nok til å grave deg ned i snøen eller bygge ly mot vinden.

Hvis du må legge deg ned, pass på å isolere deg mot bakken eller snøen, slik at du ikke mister for mye kroppsvarme. Ski er fint til dette, selv om de ikke er spesielt komfortable å ligge på. En stor ryggsekk kan også brukes som en provisorisk sovepose, og selv en liten sekk vil kunne holde beina dine varme og tørre.

Hvis du blir tørst, ikke vær redd for å spise snø, så lenge den ser ren og uberørt ut. Det vil kjøle deg litt ned, men dehydrering vil som oftest være et mer alvorlig problem enn nedkjøling.

Beskytt synet

Selv om det kanskje er midt på vinteren, bør du ta med deg et par gode solbriller. Solen som reflekteres fra snøen, kan være sterk og gjøre deg snøblind i ekstreme tilfeller.

Vis hvor du er, og at du trenger hjelp

Hvis du må slå leir eller grave deg ned i snøen, sett opp skiene i kryss slik at det blir lettere for letemannskaper å se hvor du er på avstand.

Unngå snøskred
Unngå å gå på eller under overheng eller andre snøskredutsatte steder, spesielt hvis du ser at det har gått skred i nærheten. Snøskred er mye raskere enn du er, så det beste er å unngå dem. Husk å sjekke snøskredvarselet før du begir deg ut på tur.

Kilde: Visit Norway

Føl oss på Instagram