De beste turene...

 

Vindreken på Ski, Balestrand .
Photo: Håvard Nesbø
Vindreken på Ski, Balestrand .
Photo: Håvard Nesbø

Gjør du med dine fine...

Gjerne på tur i Jostedalen

Trugetur Breheimsenteret, Jostedalen .
Photo: Vegard Aasen/VERI Media
Trugetur Breheimsenteret, Jostedalen .
Photo: Vegard Aasen/VERI Media

“You can’t buy happiness, but you can buy a ski pass”

Sogndal Skisenter er naturlig best på laussnø, eller pudder som de sier i byene.

Snowboard Sognefjord .
Photo: Håvard Nesbø
Snowboard Sognefjord .
Photo: Håvard Nesbø

«Earn your turns»

Gjerne i fjellene over Fjærland

Togga Topptur på ski, Sogndal .
Photo: Vegard Aasen/VERI Media
Togga Topptur på ski, Sogndal .
Photo: Vegard Aasen/VERI Media

Velkommen til Sognefjorden

Litt av alt, men mest av det beste

Hurrungane vinter .
Photo: Håvard Nesbø
Hurrungane vinter .
Photo: Håvard Nesbø

Landets beste toppturer?

Sognefjorden er kjent som et av landets beste toppturområder. Det er ikke uvanlig med 1000 høydemeter urørte nedkjøringer og en lang sesong med stabile snøsikre vintrer. 

Fjellet Hest i Leirdalen, Luster

Snøsikkert

Sognefjorden sin unike plassering tilsier at her finner man flere av landets beste toppturmuligheter. Terrenget rundt Sognefjorden er veldig skivennlig, med nedbør fra vest kommer regnet ofte som snø. Tett på og beskyttet av Jostedalsbreen er det alltid snørike vintrer i området. Slik sett er Sognefjord unikt og ikke så temperaturpåvirket og med like ustabile forhold som ved kysten.

Rundt Sognefjorden kan en velge og vrake blant noen av landets flotteste fjellsider.
Fra førsteklasses nedkjøringer med fjordutsikt i Balestrand hele vinteren og frem til mai, til legendarisk cruising i Hurrungane ut i mai måned når villreinen har vandret vest. Unike brenære skiturer i Jostedalen tett på Jostedalsbreen med sine formasjoner. Der blåisen lyser mot deg gjennom det hvite snølaget og gir en surrealistisk skiopplevelse, som en ellers reiser til Frankrikes høyeste fjell eller Alaska for å oppleve. Helt til familiefjellet Molden som gir panoramautsikt over Lustrafjorden. 

Ski Vest Jotunheimen

Rundt Sognefjorden finner du landets lengste topptursesong. Med litt kreativitet og litt anmarsj kan en faktisk stå på ski så og si hele året. 
Men det er på senvinteren og våren at det virkelig tar av! 

Topptur i Sogn

La oss kjapt forklare 

En ny sesong er ved Sognefjorden definert som da snøen kommer tilbake. Det er ikke uvanlig at det første snøfallene i høyfjellet kommer i oktober. Så fra senhøsten og ut over tidlig vinter kommer det stadig påfyll med snø. 
Når det regner andre steder så snøer det i høyfjellet rundt Sognefjorden. Spesielt rundt Breheimen og Jotunheimen der du finner isbreene. Der finner du god skisesong lenge. Det er to grunner til det; kulde og nedbør. 

På ski i Jostedalen

Men når dagene blir lengre og temperaturen stiger litt fremover mot slutten av februar og mars, er da høysesongen virkelig setter inn for fullt. Da valfarter skiglade til kjente og kjære fjell, nye topper og hemmelige nedkjøringer. Selv når du kommer hjem fra sommerferie og skolene starter så finner en ofte lange og unike nedkjøringer på ski. Bli gjerne med Jostedal Ski på desse turene.

Vi deler ofte Sognefjordområdet inn geografiske deler, når vi snakker om toppturer her har du noen. 

 

Fjærland

Unik fjordutsikt i Fjærland.

De fjordnære fjellene med umiddelbar nærhet til Sognefjorden innbyr til unik utsikt og lange nedkjøringer. Desse områdene er ofte brukt i vintermånedene og fremover våren. 

På ski til Melsnipa, Fjærland med utsikt mot Balestrand

Fjellene rundt Fjærland er så tett på Jostedalsbreen du kan komme, men også med fager fjordutsikt. I dette området var det første turistene kom når de ville se på breen. Rike turister kom seilende inn Fjærlandsfjorden, og ble med hesteskyss fraktet frem til Bøyabreen og Supphellebreen. I kombinasjon med toppturer i Fjærland anbefales et besøk på Norsk Bremuseum, det gir en ekstra dimensjon for skiturene når en kan historien om isbreene som er med på å gi deg de beste snøforholdene. Kunnskap er den nye trenden. Og breene er megaaktuelle i dag når det kommer til klimaspørsmålet. Større sannhetsvitne til klimaendringene får en ikke enn ved å studere isbreene våre. Fjellene litt lenger ute i Fjærlandsfjorden innbyr til fantastisk skikjøring. Melsnipa er høyeste punkt på Meneseggi. Her er det fjordutsikt i 3 retninger og lange nedkjøringer. Romhesten er «bloggefjellet», det eksotiske er for uten utsikten at fjellet er enklest tilgjengelig med båt.

Bokbyen Fjærland 

En kuriositet, det bor ca. 300 personer i vakre Fjærland, men den fagre bygda under breen har hele 10 utsalg for bøker. Velkommen til bokbyen Fjærland. Det er over 4 hyllekilometer med bruktbøker i alle kategorier til salgs, bokbyen åpner 1. mai. Tenk unike vårskiturer og dypdykk etter litterære skatter. Natur og litteratur har alltid gått hånd i hånd i Fjærland er det mer synlig enn noen annet sted.

Så etter alt dette så må kronen på ditt opphold i Fjærland være et besøk i det som må være en av landets beste saunaer. Mer ikonisk utsikt enn fra Fjærland Guiding sin sauna ute på fjorden, er vanskelig å matche. Sitte i en dampende sauna ute på Fjærlandsfjorden å se opp på en iskald Jostedalsbre, det blir ikke mye større kontraster enn det. 
 

Snakk med Bård på Fjærland Fjordstove så ordner han transport, han blir like gjerne med som turfølge og guide. 

 

Likte du det du såg ta kontakt på post@bre.museum.no eller sjekk web side for mer informasjon

Fjærland Winter .
Photo: Bård Huseby
Fjærland Winter .
Photo: Bård Huseby

Sogndalsdalen

Snøsikre rikskjendisen Sogndalsdalen

fjærland sogndalsdalen på ski .
Photo: Håvard Nesbø
fjærland sogndalsdalen på ski .
Photo: Håvard Nesbø

Sogndalsdalen er et snøhull som alle pudderhunder med respekt for seg selv kjenner til. Bjørkeskogene rundt Sogndal Skisenter er legendariske og blir ofte nevnt i samme åndedrag som både Revelstoke, Hakuba eller Hokkaido.

Snømengden er ofte større over tregrensen i Sogndalsdalen, noe som innbyr til veldig lang vårskisesong. Frudalshesten, Sogndalseggi og Togga er alle kjente og kjære skifjell. Med Sogndal Skisenter som utgangspunkt får en også mange gratis høydemeter om en kombinerer skitrekk og topptur til Blåfjell og Nonsholten. Den nordvendte nedkjøringen til Gunvordal gir over 900 høydemeter med herlig skikjøring. En rekker faktisk fint et par turer der på en dag, om logistikken og planen er i orden.

Bo som en skikonge i Mlodge når du først er i gang eller se et utvalg av Sogndal Skisenter sine hytter her

Togga Topptur på ski, Sogndal

Jostedalen

Den hemmelige dalen under breen

Omringet av Jostedalsbreen og Breheimen er dette den bortgjemte og legendariske dalen. Det er i Jostedalen en finner det mest unike av alt. Tidligere på vinteren de råeste putelinjene. Store åpne urørte fjellsider. Snøen ligger veldig tidlig og lenge i dette området. Om du blir med lokalkjendte guider på tur frem på vårparten så åpner det seg opp en helt ny verden få andre har vært med på. Breskiturer blant istårn, pudderkjøring i mai. Muligheten i Jostedalen er mange og unike. På våren før varmen kommer for fullt kan du også blir med under blåisen på besøk i store grotter.

Trugetur Jostedal

Trugeturer i skogen og på morenerygger. I Jostedalen får en klimaendringene på nært hold. Breheimsenteret i Jostedalen har en enestående utstilling om isbreene sitt liv. Den unike historien til folket som har bodd i pakt med breen. Perfekt for hele familien i kombinasjon med turer ute. I Jostedalen bør du bruke flere dager, det er plassen som fester seg på minnebrikken. Jostedalen sitt samlingspunkt er det helårsåpne Jostedal Hotell sentralt i Jostedalen, lurer du på noe spør Laila i resepsjonen, maten blir ikke mer hjemmelaget enn her. Ønsker du heller å bo på hytte så er det beste stalltipset Jostedal Camping som ligger ved bredden av breelven Jostedøla. Det er ikke uten grunn at brett- og skiprofiler trykker Jostedalen til sitt bryst, mye av Snowboardprodusenten Furberg sine splitboard er utviklet med Jostedalen som benchmark for den råeste kjøringen.

Men du, i Jostedalen står de på ski hele året. De hemmelige turene ut på sommeren er absolutt noe og krysse av på din bucketliste.

 

Jostedal Winter .
Photo: Jostedal
Jostedal Winter .
Photo: Jostedal

Hurrungane

Den norske alpinsportens vugge

En kommer ikke utenom dette legendariske alpine området vest i Jotunheimen. Her i alpinsporten sin vugge, finner en også noe av det råeste toppturene i Norge. Med 24 topper over 2k og flere med veldig innbydende skikjøring er dette et førstevalg for mange sent på våren. Det er viktig å nevne at Hurrungane er området en sparer til slutt. Området ligger vanligvis en måned på etterskudd med våren sammenlignet med lavlandet. Men det viktigste av alt, villreinen. Den holder til i området gjennom vinter og vår. Så en bør forhøre seg med lokale, når den har vandret langt nok vest og vekk fra turområdene. 
En bruker å si at etter 1. mai helgen og årets Highcamp så er den beste tiden i Hurrungane og klassikere som Store Ringstind, Dyrhaugsryggen, Lauvnostind og lenger øst Fanaråken og Steindalsnosi venter på deg. Ja dette er virkelig fra øverste hylle. Vassbakken Kro & Camping i Fortun er et glimrende alternativ for overnatting, og selvsagt Skjolden Hotel med fjordutsikt og kulinariske høydepunkt. 

“Skiing is a dance, and the mountain always leads”

Skiing Hurrungane .
Photo: Falkeblikk AS
Skiing Hurrungane .
Photo: Falkeblikk AS

Balestrand & Leikanger

På taket av Sognefjorden

Fjellene i Balestrand og Leikanger er midt i nedbørsfeltet og gir ofte nydelig nedkjøring med fantastisk utsikt.
Dette er også hva en kan kalle the "hidden gems".

Ski på Leikanger

Kongen over Balestrand er ikke Kjartan Lauritzen, men fjellet Keipen. På toppen er du virkelig på taket av Sognefjorden. Litt lavere og ikke fult så krevende er Raudmelen, det som kan karakteriseres som et folkefjell. Fjordutsikt hele veien opp og ned. Det er ellers mange muligheter i dette eldoradoet. Rett på andre siden av munningen til Fjærlandsfjorden ligger Hella. Litt lenger inn og opp til høyre, Huksdalen. Da kommer en til Stavsete, dette er det nye toppturområdet for Sogningene. Veldig lett tilgjengelig og uten anmarsj fra parkeringsplassen begynner stigningen til Hest eller Stav. Over 700 høydemeter med fenomenal skikjøring venter når forholdene er på topp. Utsikten er også upåklagelig. En ser hele Fjærlandsfjorden fra Stav, og store deler av midtre del av Sognefjord som skjærer seg videre inn mot øst og Aurlandsfjorden. 

I Balestrand kan du bo på Dragsvik FjordhotelBalestrand Hotell eller Sognefjord Hytter. På Leikangersiden på Leikanger Fjordhotel og Sognefjord Hotel eller Systrond Camping. Alle nesten i fjæresteinene ved Sognefjorden, og nevnte vi sauna?

På ski med utsikt, Balestrand

Sognefjorden uten ski? No problem!

 

Vinterferie uten ski? Opplev det besta av Flåm i vinter! 
Om du denne vinteren ikke vil ta med ski på ferien, så finst der alltids veldig gode alternativ. Hva med å gjør en ferievariant du garantert vil huske? Bli med til Flåmsbrygga Hotell og Fjordsafari i vinter. Sognefjorden sitt landskap er totalt forvandlet i vinterhalvåret fra hva de fleste er vandt til. Det er så mye råere, større kontraster, det er så stille og rolig og en får nærmest en surrealistisk opplevelse. 
På tur med Fjordsafari er det vanskelig å  komme nærmere fjordens elementer uten å bli våt. Niser, fjordsel og havørn er ofte minnerike opplevinger å ta med seg når en ser desse. Bli med på en kulinarisk opplevelse på Ægir BryggeriPub, har du testet kombinasjonen i en Vikingplanke? Do it! 
Opplev det beste av Flåm i vinter - les mer her

Fjordsafari & Ægir Winter .
Photo: FjordSafari Norway AS
Fjordsafari & Ægir Winter .
Photo: FjordSafari Norway AS

Trenger du en dags pause, eller har du med deg noen i reisefølget som ikke er like gira på ski som deg? Sjekk ut flere av tilbudene Sognefjorden har å by på for de uten ski.

TrugeturerRIBFjordcruiseFlåmsbana, og isgrotte er noe å trekke frem, samt flotte museumer som Breheimssenteret og Norsk Bremuseum er gode anbefalinger. Våren er for mange den vakreste tiden, med et spirende landskap og blomstrende frukttrær nede ved fjorden. Samtidig som det er full vinter i fjellet. Dette er kontrastenes tid her ved Sognefjorden. Det blir ikke vakrere.

Vis hensyn og ta ansvar i naturen.

Hurrungane vinter

Uansett tur. Mange av turene i fjellet går i potensielt skredterreng. Det er alltid viktig å sette seg inn i lokale forhold. Gjøre sikre veivalg, bruk gjerne guide fra Breogfjell.
Går du uten guide, studer kart, bruk varsom.no og ikke minst forstå meldingene, vit hvor du går hva du gjør. Les gjerne mer om turplanlegging her: 

Vest i Jotunheimen er du inne i villreinen sitt rike. Det er viktig å ta hensyn til dyrene som er sårbare ovenfor forstyrringer etter en lang vinter. Ikke følg etter dyrene, men trekk deg tilbake å velg en annen rute, slik at reinen slipper å bruke dyrebar energi på å flykte. Stadige forstyrringer kan blokkere trekkruter og hindre simlene i å komme seg ut til kalvingsområdet sørvest for Hurrungane. I nasjonalparkene er det båndtvang for hund. Det er tre nasjonalparker rundt Sognefjorden; Breheimen, Jostedalsbreen og Jotunheimen. I nasjonalparkene er det droneforbud. Les gjerne mer om Norges Nasjonalparker her.

Litt av alt men mye av det beste, velkommen til Sognefjorden.